VAD ÄR DOMINIKANSKA REPUBLIKEN?

Vad är Dominikanska Republiken?

 Vi har under ett par veckor nu gått igenom allt från diverse olika hotell, väder, saker att göra, etc. Men vad är egentligen Dominikanska Republiken för land och vad kännetecknar egentligen deras historia? Låt mig i detta inlägg ta er så mycket som 6 000 år tillbaka i tiden, det vill säga till 4 000 år före Kristus. Vid den tiden regerade Tainofolket på ön Hispaniola. (Ön som idag delas av två länder, Dominikanska Republiken i öst och Haiti i väst) De livnärde sig på jordbruk och jakt.

Tainofplket kallade ön Quisqueya, vilket betyder moder jord och detta namn har sedan dess fortsatt att användas av lokalbefolkningen – någonting man hör än idag.

Det var inte förrän 1492 som en västerländsk äventyrare vid namn Christopher Columbus ankom till ön Hispaniola. Inom ett par år därefter hade Conquistadorerna sin första huvudbas på just det som är Dominikanska Republiken idag. Spanjorerna regerade på ön i över 200 år tills 1697, då en tredje del av västra delen som i nutid tillhör Haiti blev erkänt franskt.

Landet var omväxlande franskt och spanskt och det skulle dröja helt in till början av 1900-talet tills Dominikanska Republiken blev självständigt.

Namnet Hispaniola uppkom i samband med den spanska ockupationen i slutet av 1400-talet, då den till en början fick namnet La Isla Espanola som betyder ’den spanska ön’. Då latin var huvudspråket på den tiden blev det nya namnet Hispaniola. Dock dröjde det inte många år efter det tills spanjorerna ännu en gång bytte namn till Santa Domingo, samma namn som Dominikanska Republikens huvudstad har idag.

Detta var en kort genomgång av historien bakom detta fantastiska land och självklart finns det mycket därtill som har bildat denna ö till vad den är idag.

Stay tuned inför nästa inlägg som i vanlig ordning presenteras på vår Facebook sida.

Bästa hälsningar

Jonathan Olsson

Dominikanska Republiken Resor

Dela inlägget på sociala medier
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
VK
WhatsApp
Email
Print

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå